Klein beginnen

Hoi Mark hier.

De meeste mensen die mij persoonlijk kennen, weten wel dat ik redelijk sportief ben aangelegd. Als het mee zit dan ben ik toch wel vier keer per week in de sportschool te vinden. Met enige regelmaat hanteer ik een nieuw trainingsschema en pas hier mijn voeding op aan. In de winter ligt mijn focus vooral op het aankomen van spiermassa, in de zomer ben ik meer gefocust op spierdefinitie. Doordat ik met een plan de sportschool in duik (ik loop namelijk met een blaadje rond om mijn progressie te noteren) kan ik na vier á vijf weken een stijgende lijn zien. Dit motiveert mij enorm. Ik vraag mij af waarom 99,9% van de sportschool bezoekers dit niet doet… Hoe kun je nu de voortgang van 30 á 40 oefeningen onthouden?! Los van het feit dat ik de voortgang dan niet kan bijhouden, geeft het mij ook rust in mijn hoofd. Ik hoef me alleen maar te focussen op mijn oefeningen. HEER-LIJK vind ik dat, gewoon alleen maar knallen.

Het gebeurt mij regelmatig dat ik in gesprek ben met mensen die dolgraag aan zichzelf willen werken. Dat gaat in mijn geval vaker over voeding en sport dan over het mentale aspect (wat even belangrijk is). Ik heb gewoon meer affiniteit met sport. Zo’n gesprek eindigt vaak met de vraag of ik handige (lees: makkelijke) tips heb om toch resultaat te boeken. Bij zulke vragen ben ik geneigd af te haken. Als je ergens voor wilt gaan dan moet je dat ook voor 100% doen en niet de kantjes ervan af willen lopen. Dat doe je ook niet op je werk (mag ik hopen). Waarom dan wel als je aan je lichaam wil werken?! Nee, je lichaam verandert niet als je in hongerstaking gaat. Nee, je lichaam verandert niet als je steeds dezelfde sportroutines doet. Gewoon NEE. Je moet in die bovenkamer beseffen dat er in je dagelijkse routines veranderingen gemaakt moeten worden om zo een lichamelijke verandering af te kunnen dwingen.

Om jezelf nieuwe routines eigen te maken moet de verandering niet een te grote stap zijn. Probeer steeds een kleine verandering door te voeren, die op een positieve manier aan het gewenste eindresultaat bijdraagt. Mocht je bijvoorbeeld een koffieliefhebber zijn en je hebt melk en suiker in de koffie, probeer dan eens om één van beide niet meer aan de koffie toe te voegen. Ben je een carnivoor en eet jij in een restaurant graag vlees met (veel) saus erbij? Zonde! Want gegrild vlees smaakt prima, ook zonder saus. Twijfel je of je je wel moet inschrijven voor een sportschool? Probeer het gewoon eens, wat houdt je tegen?

Kort en goed, de essentie van aan jezelf werken zit hem in de kleine dingen. Klein beginnen noem ik dat. Want een heleboel kleine veranderingen resulteren ook in dat ene resultaat waar jij naar op zoek bent. Wil jij ook weer kapitein op je eigen schip worden? Klein beginnen, zou ik zeggen.

Aanbevelen
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Delen
Laat een reactie achter